Co je to Automobilový slalom?

25.02.2012 18:52

Co je to Automobilový slalom?

Přesná definice podle standardních propozic z ní takto: Automobilový slalom(dále jen AS) je rychlostní závod, který je na trati s pevným povrchem, kde se mění směr pomocí umělých zábran, čímž se snižuje rychlost.

 

Obecný a jednoduchý překlad:

závody automobilového slalomu jsou pořádány na letištích, autodromech a dostatečně širokých silnicích, kde se za pomocí speciálních plastových kuželů mění směr a rychlost jízdy, stavba trati podléhá důmyslně vytvořeným bezpečnostním předpisů.

Jde tedy o poměrně bezpečné a levné závodění, které je pořádáno na úrovni mistrovství republiky a u vybraných závodů mistrovství zóny Střední Evropy. Závody jsou pořádány pro širokou motoristickou veřejnost a na stejné trati se tak setkávají jak specialisté na slalom se sportovní licencí, tak jezdci „amatéři“ bez licence, kteří si zde mohou jen vyzkoušet pocity skutečných závodníků a prověřit své schopnosti, případně zdokonalit svoje jezdecké umění.

 

Vozidla jsou roztříděny do několika tříd od vozidel sériových až po skutečné slalomové speciály. Závodníci amatéři si mohou zazávodit s běžnými vozidly, pro které stačí řidičský průkaz skupiny „B“ a vozidlo, které je způsobilé do běžného provozu s platnou STK.

 

Co tedy potřebuji k tomu, abych se mohl zúčastnit závodu AS

 

  • Automobil, který má platnou STK
  • současnou motoristickou přilbu
  • 550kč (500kč startovné 50kč  pojištění odpovědnosti)

 

Zvláštností autoslalomu je, že mohou závodit i junioři od 14 let potřebují k tomu speciální licenci, souhlas rodičů, vozidlo s obsahem do 1400ccm a na sedadle spolujezdce osobu starší 18 let.

 

Více informací získáte na www.autoslalom.cz nebo na kterémkoli středisku automobilového sportu